Charles Agyemang, hoogleraar Migration and Health

Dr. C.O. Agyemang (1968) is eerder dit jaar benoemd tot hoogleraar Migration and Health from a global perspective aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (Amsterdam UMC-UvA). Hij is werkzaam bij de divisie Klinische Methoden & Public Health.

Het onderzoek van Agyemang richt zich op epidemiologie en preventie van hart- en vaatziekten en risicofactoren onder etnische minderheden en migrantenpopulaties in landen met een hoog inkomen en in populaties in lage- en middeninkomenslanden.

Agyemang is epidemioloog bij de AMC afdeling Sociale Geneeskunde. Hij heeft ruime expertise in onderzoek naar cardiovasculaire ziekten onder etnische minderheden in Europa en in lagelonenlanden. Hij is projectleider van diverse studies en projecten, zoal de RODAM-studie, Pros-RODAM en het Family-project. Het RODAM-project (Research on Obesity and Diabetes among African Migrants) vergelijkt de gezondheid van Ghanezen in Nederland met die van Ghanezen in Duitsland, Engeland en het thuisland Ghana om de oorzaak te achterhalen van overgewicht en diabetes onder Afrikaanse migranten met als controlegroep niet-Afrikaanse migranten.

Het FAMILY-project traint mensen uit de lokale Amsterdamse gemeenschap om arme Afrikaanse migrantenfamilies te adviseren over een gezonde leefstijl en om zo’n breed mogelijk bereik te hebben. Agyemang participeert in de in 2010 opgezette HELIUS-studie (Healthy Life in an Urban Setting) van AMC en GGD Amsterdam, een studie naar de oorzaken van gezondheidsverschillen op het gebied van hart- en vaatziekten, diabetes en infectieziekten tussen (etnische) bevolkingsgroepen in Amsterdam. De kennis die dit oplevert moet helpen om gezondheidsproblemen beter aan te pakken en gerichter te behandelen.

Agyemang doet in Afrika onderzoek naar de gevolgen van de grote trek van het platteland naar de stad voor de gezondheid van de bevolking in West-Afrikaanse landen, met als doel de centrale en lokale overheid te adviseren over gezondheidsrisico’s en verbeterprogramma’s. In Afrika komen ‘westerse’ welvaartsziekten zoals diabetes en hypertensie steeds vaker voor, mede doordat het aanbod van fastfood snel toeneemt. Hij is betrokken bij programma’s om dorpelingen die zich in de grote steden vestigen, voor te lichten over de gevaren van een ongezonde leefstijl, maar ook bij het ontwikkelen van advies- en preventieprogramma’s voor de stedelijke bevolking.

De neiuwe hoogleraar is auteur en mede-auteur van meer dan 230 publicaties en diverse boeken. Hij heeft een behoorlijke hoeveelheid beurzen verworven als eerste aanvrager, een VENI-grant voor een internationaal samenwerkingsproject met Engelse onderzoekers op het gebied van hart- en vaatziekten onder etnische minderheden en aanvrager van een Europese Unie grant (FP-7) voor de RODAM-studie en van de prestigieuze Consolidator Grant van de European Research Council (ERC) voor onderzoek naar hoge bloeddruk onder migranten van Afrikaanse origine.

Tekst: Edith van Rijs
Foto: Dirk Gillissen